Kreatív interjú a tagozatokról

A Kreatív a Szövetség elnökét kérdezte tagozati startégiájáról. Azért tartja fontosnak a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) tagozati stratégiáját a szervezet elnöke, mert keretet ad annak, hogy a jövőben milyen csoportokat szeretnének alapítani. Ebbe a folyamatba is szeretne minél több új, megfelelő embert bevonni.

Azért tartja fontosnak a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) tagozati stratégiáját a szervezet elnöke, mert keretet ad annak, hogy a jövőben milyen csoportokat szeretnének alapítani. Ebbe a folyamatba is szeretne minél több új, megfelelő embert bevonni. Interjú Hinora Ferenccel, aki a szövetség vezetése mellett a Hinora Marketing Group vezérigazgatója.

A kinevezésed óta eltel öt hónap alatt számos újítás történt az MMSZ-nél, megújult az arculat, a holnap, új tagozattal bővültetek. Ezek a programodban már benne voltak, hogy ilyen gyorsan végrehajtottátok?

Igen, benne voltak. Bár az új tagozatok nem csak általam alakultak meg, de törekvésem, hogy minél több legyen az MMSZ-en belül, mert így elérhetőek és láthatóak lesznek bizonyos piaci szegmensek. A szövetség egy ernyőszervezet, amely egyfelől előny, másfelől nehézség, hiszen le kell tudni fedni a teljes marketingszakmát. Például az autóiparban és a pénzügyi szektorban is komoly marketingtevékenységet folytatnak, de ezeket nehéz lenne egy kalap alá venni, ezért is fontosak a tagozatok. Ha az MMSZ-en belül sok jól működő tagozat lenne, akkor a teljes marketingszakmát le tudnánk fedni. 

Hogy látod, az elmúlt időszakban mely tagozatok működtek jól?

Az Internet Marketing tagozatról sokan hallottak, hiszen az Év Honlapja versenyt minden évben megszervezik, aktív a marketingközgazdászok, illetve a közéleti és non-profit tagozat is. Az elnökségem alatt alakult meg az agrár- és élelelmiszermarketing tagozat, amelynek már az alapítása is nagyot szólt, a BKF Lotz-termében negyven ember, köztük komoly szaktekintélyek vettek részt. Aztán itt van a szintén új sportmarketing tagozat, ami úgy jött létre, hogy megkeresett bennünket Zsédely Péter. Úgy véltük, hogy beleillenek a koncepciónkba és ezért támogattuk az alapítást.

Az MMSZ-nél mennyire jellemző ez a megoldás, hogy benneteket keresnek meg egy új tagozat ötletével?

Idáig is volt rá példa, hogy alulról szerveződtek a tagozatok, és az elnökség döntötte el, hogy támogatja-e a szövetséghez való csatlakozásukat. Viszont még több olyan tagozatot szeretnénk, amelyek úgymond felülről szerveződnek, vagyis mi a stratégiánk alapján megtervezzük milyenekre van szükség és feladatunk megtalálni azokat az embereket, akik ezeket a tagozatokat jól tudják működtetni.

Mit gondolsz, hány tagozatra lenne szükség ahhoz, hogy valóban lefedjétek a marketingszakmát?

Nehéz ezt meghatározni. Olyat biztos nem szeretnék, hogy legyen ötven tagozatunk, amiből tíz működik jól. Legyen mondjuk 15, vagy 20, de ezek működjenek nagyon jól.

Az MMSZ-nek ki a célcsoportja?

Azok, akik minden nap marketingtevékenységet folytatnak, de ide nemcsak a marketingesek, hanem azok a kis- és középvállalati vezetők is tartoznak, akik feladataik, vagy céljaik révén szintén találkoznak marketinggel. A kkv-kat edukálni szeretnénk. De az is fontos, hogy a marketingeseknek is tudjunk olyan terepet adni, ahol ők is hallhatnak új ismereteket és kapcsolatokat is tudnak építeni. Aztán célcsoportunk az olyan cégek, szervezetek, akik egy adott vállalat marketingtevékenységét segítik, hiszen ők is részei a marketingökoszisztémának.

A tagozatokkal terveztek közös nagy eseményeket?

Idén is készülünk az Országos Marketing Konferenciára. Az elnökségi ülésen arról is beszéltünk, hogy milyen jó lenne, ha a sok kis tagozat számára egy konferencia gyűjtőhellyé tudna válni. De erről még korai beszélni, hiszen egyelőre a tagozatokat illetően az építkezés zajlik.

Milyen konkrét feladaton dolgozol most a szövetségnél?

Miután az ügynökségi világból jövök, nálam az „ügyfelezés” kiemelkedő helyen szerepel. A tagjainkat is ügyfeleknek tekintem, ezért igyekszem minél több tagunkkal találkozni. Célom az is, hogy szélesítsük a tagságunkat. Ezt pedig úgy tudjuk elérni, ha olyan szolgáltatásokat kínálunk, amelyek az alapszolgáltatásunkon felüliek. Igyekszünk marketingkommunikációs auditokat, konzultációs és marketing tevékenységet a gyakorlatban segítő szolgáltatásokat nyújtani.

Tavaly év végén két szakmai szervezet élén történt változás, ennek kapcsán Lakatos Zsófiával, a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) elnökével már beszélgettünk. Ő azt mondta, azért indult az elnöki posztért, mert úgy érezte, hogy az utolsó utáni pillanatban még lehet tenni valamit a szakmájáért. Te is hasonló okok miatt pályáztál?

Más a helyzetünk. Zsófi éveken keresztül belülről látta az MPRSZ-t, én meg kívülről az MMSZ-t, hiszen nem voltam tagja az elnökségnek, bár külsősként segítettem bizonyos projektekben. A két szövetség abban hasonló, hogy itt is egyfajta fiatalítás következett be, sőt a Magyar Reklámszövetségnél (MRSZ) is ez történt Urbán Zsolt személyében. Én is teljesen új szemléletet próbálok meghonosítani, és bár nonprofit szervezetről beszélünk, de vállalatibb gondolkodást és menedzsmentszemléletet szeretnék behozni. Hogy mi nekem ebben a személyes indíttatásom? Én ebben a szakmában vagyok 18 éves korom óta, ezalatt megtapasztaltam már bizonyos dolgokat. Azt gondolom, hogy mindig mindent lehet jobban csinálni, és van bennem egy jó értelemben vett hiúság ahhoz, hogy meg is mutassam, hogy lehet még jobban csinálni. A marketingszövetségben idáig is voltak jó dolgok, de ezeket nem láttatták kellőképpen. Miután én marketingkommunikációs szakember vagyok, biztos, hogy ezen igyekszem változtatni, hogy láttassuk azt a sok jót, ami a szövetségnél van. A hírlevelünket is úgy alakítottuk át, hogy szakmai médiumként funkciónáljon, van egy kis csapat, aki szerkesztőségként működik és a korábbi rendszertelen kiküldés helyett most havonta kétszer küld ki híreket a tagságnak és a sajtónak.

Az elmúlt időszak alapján hogy látod, másképp vezeted az MMSZ-t, mind a Hinora Marketing Groupot? Egyáltalán, milyen vezetőnek tartod magad?

Akik ismernek, azt mondják, hogy keménykezű vagyok, de én ezt határozottságnak mondanám. Másképp kell vezetni egy nonprofit szervezetet és egy saját céget. A nonprofitnál az elnöknek szüksége van arra, hogy legyen mellette aktív elnökség és tagság. Szerencsére az MMSZ-nél aktív a 11 fős elnökség, ebből hárman alelnökök, és mindegyiküknek van egy adott területe. Papp-Váry Árpád azért felel, hogy a szövetséget, illetve a szövetségben rejlő lehetőséget közelebb vigye a fiatal generációhoz, Sütő Ágnes felel a szervezetünk kommunikációjáért, Tonk Emil pedig, aki az alapítás óta itt van, a tagozatokért felelős. Azt  szeretném, hogy az a látásmód, szemlélet, amit én képviselek, érvényesüljön, de úgy, hogy mindenki aktív legyen. Ezt úgy tudjuk elérni, ha meg tudjuk találni, hogy ki miért legyen aktív, és ehhez is egy vezetői készség kell. Az is fontos, hogy egy nonprofit vezető az arcát és a személyiségét is adja. Én nyitott személyiség vagyok, sok embert ismerek, és könnyebb dolgom is van az elődeimnél, mert a cégem által is ebben a környezetben mozgok.

Nulláról indult

„Büszke vagyok arra, hogy a semmiből a kollégáim segítségével sikerült felépítenem egy cégcsoportot. A 90-es évek végén dolgoztam a Ringier-nél és a az Axel Springernél, utána úgy döntöttem, hogy megpróbálom egyedül, éppen ezért végigmentem olyan dolgokon, amiket jó lett volna inkább valakitől megtanulni és elkerülni. Dolgozom nemzetközileg akkreditált vezetőfejlesztőként is, így a saját tapasztalataim sokat segítenek a képzéseimben” – mondta el az interjún kívül Hinora Ferenc, akinek életében a munkája mellett családja és az aktív sportolás – heti két tenisz és egy footgolf - is nagyon fontos. Sok éven át napi 12-13 órát dolgozott, de rájött, hogy megfelelő időgazdálkodással ez lecsökkenthető a napi nyolc - kilenc órára, amit ma is betart.

Az MMSZ-nél közvetlenül Juhász Violetta főtitkár segíti a munkáját, a Hinora Marketing Groupnál pedig testvére, Hinora Bálint, aki szintén ügyvezetőként dolgozik a cégnél. 

„Vezetőfejlesztőként minden vezetőtársamnak mindig mondom, hogy kell, hogy tudjon magával foglalkozni. Ha van egy nagyobb dilemma, célszerű elmenni például egy wellness szállodába, ha az ember három napig áztatja magát, akkor a negyediken tudni fogja, hogy mi a jó megoldás. Ha kimozdulsz az iroda falai közül, tudsz másként látni dolgokat.”

 

(Forrás: Kreativ Online)

 

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1142 Budapest, Kassai utca 71.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.