INTERJÚT KÉSZÍTETTÜNK BOROS BOTONDDAL, A DIGITAL MASTERS EGYIK MENTORÁVAL

Botonddal készített interjúból többek megtudhatjuk, hogy mi okozza számára a legnagyobb kihívást a digitális marketingben, szerinte milyen skillek-re van szüksége egy marketing szakembernek, hogy a digitális terület szakértőjévé válhasson illetve, hogy mely digitális megoldások tetszenek neki a legjobban.

Mi okozza Számodra a legnagyobb kihívást a digitális marketingben?

A hazai kis- és középvállalkozások töredéke rendelkezik csak megfelelő digitáliseszközökkel. A cégek felének nincs weboldala, 12%-a végez online értékesítést, a határokon átnyúló online értékesítés mindössze 5%. Az uniós átlag ennél jóval magasabb és a környező országok közül Csehország, Szlovákia, Lengyelország is előttünk járnak. Ez a kihívás a mindennapi munkám része, mivel minél kevesebb cég használja ezeket az eszközöket itthon, annál nehezebb nekem Googlerként megszólítani őket. Az a célom, hogy minél több magyar KKV kipróbálja a digitális marketing és értékesítés eszközeit. Sokszor ingyenes eszközökről vagy minimális befektetéssel elérhető megoldásokról beszélünk.

Mely digitális megoldások tetszenek a legjobban?

Digitális megoldások közül az attribuciós modellezést emelném ki. A Google termékeit összesen több mint egymilliárd felhasználó használja, akik rendszerbeállitásaiknak megfelelően önkéntesen adnak hozzáférést preferenciáikhoz például a keresőben, ezáltal válnak targetálható célközönséggé. Ez manapság azonban hirdetőként már nem elég a sikerhez,hiszen egy felhasználó különböző eszközökről, különböző időpontokban kereshet rá ugyanarra a témára vagy termékre. Például valaki belföldi utazási ajánlatokat nézeget reggel munkába menet mobilon, ebédszünetben az irodai gépen, végül pedig lefekvés előtt, otthon, egy tableten egy utazási iroda weboldalán. A Google Analytics egyedi azonositó révén képes összekapcsolni ezeket a látszólag független adatpontokat, ezáltal a három keresés a szoftver segítségével kapcsolódó műveletként értelmezhető. Ez az online hirdető utazási irodának kontextust biztosít és segít megérteni a felhasználók viselkedését.

Milyen skillek-re van szükséges egy marketing szakembernek, hogy a digitális terület szakértőjévé válhasson?

A marketing területén az adatvezérelt tervezés továbbra is a legfontosabb elem. Fontos emellett erőforrást és időt szánni új technológiák,kampánytípusok kipróbálására. A tesztelés és az abból származó kudarcok is sokat segítenek annak megértésében, hogy mi a büdzsé elköltésének ideális és innovatív módja. Átgondolt kísérletezéssel a jövőbeli sikert készítjük elő.

 kepatmeretezes hu BorosBotond2 Botond a Google magyarországi marketingvezetője. A B2B marketing és a KKV akvizíció területek is hozzá tartoznak a CZ/SK/HU piacokon. 

A Budapesti Metropolitan Egyetemen (korábban Budapesti Kommunikációs Főiskola) végzett üzleti kommunikáció szakirányon, mesteri fokozatot stratégiai menedzsmentből szerzett a lengyel Kozminski Egyetemen, Varsóban, majd a University of Pennsylvania, Wharton School of Business képzésében az Egyesült Államokban.

Az elsősorban EMEA tapasztalatokkal rendelkező marketingszakember tapasztalati köréhez tartozik a piaci belépési stratégiák meghatározása, nemzetközi virtuális csapatok irányítása és az üzletfejlesztés. KKV és oktatás témákban a Google Magyarország szóvivői feladatait is ellátja. A Google-t megelőzően tapasztalatát a varsói központú PayPal-nál, valamint a Cetelem Banknál és a Vodafone-nál gyűjtötte. Hat évet töltött digitális ügynökségi oldalon.

 

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.