Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

Etikus adatgyűjtés: automatizált szövegelemzéssel a hatékonyabb adatalapú kommunikációért

Ha megvizsgálnánk egy social listening toollal (mint amilyen a Neticle rendszere is), hogy hogyan alakult az utóbbi időszakban az adathasználat és adatelemzés kulcsszavak megítélése, a közelmúlt (ha nem is világ-, de minimum kontinensnyi méretű) botrányai és szabályozásai miatt biztosan keresni kéne a véleményárfolyam alját a szőnyeg alatt is, esetleg a negatív rekordok között… A jó hír viszont az, hogy etikus eszközökkel, betartva a GDPR előírásait, továbbra is élvezhetjük az adatelemzés nyújtotta (verseny)előnyöket, és bátran beépíthetjük a hasznos insightokat mindennapi marketingkommunikációnkba.

Keep calm, data is still the new oil!

Ezúton is szeretnénk megnyugtató választ adni minden aggódó gondolatra, amik jogosan vetődhettek fel a közelmúlt adatparái miatt. Az adatgyűjtés és adatelemzés jövője azonban nem áldozott le, sőt, talán épp ellenkezőleg. Arra világított rá Zuckerberg is, hogy az elektronikus felhasználói, fogyasztói adatok, különösen összegyűjtve és elemezve, bizony óriási értékkel és befolyással bírnak szinte bármilyen folyamatban (legyen szó választásról vagy versenytárselemzésről), az insightok felhasználási módja pedig lényegében végtelen, csak a kifejlesztett algoritmusok kreativitásán és pontosságán múlik, hogy mi mindent sikerül megtudni belőlük. A kulcs az etikus adatkezelés, amit már a GDPR szabályozás is előír, és amihez a social listening fejlesztéseknek is alkalmazkodniuk kell, ki akarják aknázni a fogyasztói visszajelzések rendszeres gyűjtésében és kielemzésében rejlő igazoltan értékes lehetőséget.

Legális Facebook-mining közösségimédia-elemzéssel

A social media listening egyik legnagyobb előnye épp ebben rejlik: a kvalitatív adatgyűjtésen túl átfogóan elemezhetők az adatok, és olyan összefüggésekre bukkanhatunk, amikre manuális munkával talán soha, és most már nem is javasolt nagyon külön utakon járni adatgyűjtés terén, hacsak nincsenek fölösleges millióink a büntetések kifizetésére. Érdemes a vállalati igényekre szabott, és előírások szerint finomhangolt rendszerekre hagyatkozni, amik felszántják a Facebookot helyettünk a fogyasztóink visszajelzéseiért.  
A Neticle-nél most olyan újításokra koncentráltunk, amik a lényegesen kevesebb legálisan hozzáférhető adat ellenére még több összefüggést mutatnak meg. A említések száma (mennyiség) és a megítélés közötti (polaritás) relációkból látható, hogy melyik negatív vagy pozitív megítélésű tartalomnak mekkora befolyásoló ereje lehet annak függvényében, hogy hány említéshez kapcsolódik. Ez például a kríziskezelést is nagyban megkönnyíti, de a versenyelőnyök, termékpreferenciák kipuhatolására is különösen hasznos. Mutatjuk, mik ezek.

Facebook oldalak és Facebook csoportok monitorozása

A Facebook oldalakon közzétett tartalmakat továbbra is ér elemezni, így a Neticle-ben most már azt is láthatod, melyik page-en született a legtöbb említés a kulcsszavadról (ami lehet a márkád, terméked, iparágad is), és hogy ezek az említések pozitívak vagy negatívak voltak-e. 
Az oldalak mellett a csoportokról is áttekintést kaphatsz ezentúl: hol beszélnek a legtöbbet kulcsszavadról, és hogy hol milyen a megítélés. Ha mindezekhez azt is megnézed a szerzőtérképen, hogy a kulcsszavadról a Facebookon legaktívabban publikáló szerzők hányszor és mennyire negatívan vagy pozitívan írnak a témádról, kiszűrheted a problémás elégedetlenkedőket és  a fel nem fedezett mikro-véleményvezéreket is, akikkel akár együtt is működhetsz. 

Tehát eloszlatnánk a félelmeket, a Facebook-adatok továbbra is gyűjthetők, a hogyanokkal és a felhasználással azonban jobb vigyázni, és etikus megoldásokkal dolgozó szakértői brigádot keresni.

Ingyenes etikus Facebook-miningért, átláthatóbb adatokért, instant összefüggésekért keresd fel a Neticle-t!

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.