Így mérd az influencer kampányod hatékonyságát

Felmérésekből tudjuk, hogy a vásárlók ma már szinte ugyanannyira bíznak az online értékelésekben, mint a személyes ajánlásokban, így az influencerek nem véletlenül kerültek reflektorfénybe manapság. (1) De hogyan tervezzünk és kivitelezzünk hiteles és hatékony kampányokat velük? Hogyan mérhetők az eredmények?

Az influencer marketing nagyban épít az online megosztáson alapuló kommunikációra, ami az egyik legfőbb nehézség a mérésben, hiszen nehéz manuálisan nyomon követni és feldolgozni a tartalom terjedését és a visszajelzéseket . A jó hír viszont az, hogy az automatizált social listening megoldásokat pont erre találták ki, így nagyon könnyen időt és energiát lehet velük spórolni. Mutatjuk, hogyan. 

Médiafigyelem és márkaismertség 

A médiaelemző toolok összegyűjtik a márkád vagy terméked nevének összes említését a webről, aminek számából láthatod, mekkora figyelmet ért el közös kampányotok a kiválasztott véleményvezérrel. Sőt, azt is könnyen megtudhatod, sikerült-e médiamegjelenéseket is generálni, vagy melyik közösségi oldalon reagáltak a legtöbben influencered szponzorált tartalmaira.

Ha ezt összehasonlítod korábbi időszakok adataival – ha vannak ilyeneid; de ha nincsenek, akkor sincs ok pánikra, ezek közösségi és online médiaelemző eszközök historikusan, azaz visszamenőleg is feltúrják az internetet a megadott kulcsszavak (márkanevek) után kutatva, nemcsak real-time adatokat szolgáltatnak – vagy a versenytársakéval láthatod, hogy a márkaismertséged mennyivel növekedett a kampány hatására. 

Azon kívül, hogy mostanában az influencer kampányokkal, a jelenség relatíve újszerűsége miatt, könnyű bekerülni a médiába, a másik előnye a már említett megváltozott fogyasztói szokásokban keresendő: a vásárlók döntéseit az online értékelések sokkal inkább befolyásolják, mint eddig bármikor, ezért az internet sztárjai avagy a véleményvezérek kincset érhetnek. Persze, ha úgy lesz összerakva kampányanyag, hogy azt hitelesnek lássa a közönség, és úgy érezzék a követők, az üzenet igazán nekik szól.

Hogy fogadták a netezők a kampányt?

Milyen érzelmeket váltott ki belőlük? Hogy fogadták a netezők a kampányt? Milyen érzelmeket váltott ki belőlük? Arra, hogy a kampány valóban sikeres volt-e, és a felkért influencernek sikerült-e közvetíteni a megfelelő üzenetet a követők felé, szintén nem nehéz választ adni a social listening segítségével. Ezek a toolok képesek az említésekben megjelenő top témák azonosítására, valamint a témakapcsolatok vizualizálására is, amikre csak elég ránézni és látszik, egyértelműen lett-e megfogalmazva a kampányszöveg, mire került a hangsúly a netezők értelmezésében.

A vélemények és az érzelmi reakciók, amiket a kampány kiváltott, szintén fontos visszajelzések arról, hogy a márkáddal szembeni elköteleződés növekedett-e a kampány hatására. A véleményárfolyam például egy olyan mutató, ami valós időben mutatja meg, hogyan változnak a kampánnyal kapcsolatos pozitív és negatív említések.

Mi történik a tűz közelében?

A közösségi média 74%-ban befolyásolja a vásárlói döntéseket, az influencerek pedig éppen ide posztolják a szponzorált tartalmaikat, köztük azokkal, amikben a te termékedet is bemutatják (2).

Így ha automatizált közösségi média elemző megoldást használsz a kampányhatékonyság mérésére, érdemes kiemelt figyelmet fordítani az influencered saját Facebook és/vagy Instagram oldalára beözönlő kommentekre, esetleg a YouTube-ered Youtube csatornájának kommentközösségére. Ide érkezik majd be a visszajelzéseknek egy jó része, köztük a legelső reakciók is, amik akár előre vetíthetik a kampány sorsát is.

Akár a negatív, akár a pozitív kommentek kezdenek el sokasodni, a hozzászólásokra egyrészt érdemes gyorsan reagálni, másrészt ha hirtelen sok negatív komment érkezik a tartalmak alá, érdemes gyorsan reagálni a felmerülő kritikákra, megelőzve egy nagyobb krízis kibontakozását. Persze manuálisan ez igazi kihívás lenne, egész nap a közösségi oldalakat frissítgetni és a kommenteket olvasgatni. Egy automatizált rendszer viszont jó szolgálatot tehet az azonnali riasztásaival, amik azonnal értesülhetsz a sok negatív véleményről. Ez nemcsak a nyugalmadon megtartására ad lehetőséget, de a gyors és átgondolt reagálással a márkaneved jó hírét, megítélését is megőrizheted.

Ügynökségnél dolgozol? 

Riportolsz az ügyfelednek a kampányról, akár napi rendszerességgel? Akkor az azonnali riasztásokon kívül a napi vagy heti összefoglaló hírleveleknek is nagy hasznát veheted, amikben egyben láthatod a választott időszak összes említését, akár témák szerint csoportosítva. Ez az időspórolás netovábbja, nulla manuális munkával az összes kampánnyal kapcsolatos visszajelzést egyben átláthatod. Már csak ezek értékelése lenne hátra, a számszerűsítés és a statisztikák. Nem rossz kilátások, de ehelyett választhatsz olyan social listening toolt, ami a kérésedre automatikus PDF riportot is küld neked a vizualizált adatokkal, amit egy kattintás továbbítani kell az ügyfelednek. Ez azért joban hangzik, nem?

Szeretnéd az influencer kampányod hatékonyságát számszerűsített adatokon keresztül mérni, akkor nézz körül a Neticle háza táján, aminek rendszerében az összes felsorolt kampánymérési szempontra és mérőszámra validált, az ügyfélvisszajelzések által kifejlesztett és finomhangolt funkciók kínálnak megoldást.

Források: 

(1): https://www.brightlocal.com/learn/local-consumer-review-survey-2014/?SSAID=389818&SSCID=a1k2_63yyb

(2): https://sproutsocial.com/insights/social-networks-influence-buying-decisions/

 

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.