Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

TÉMÁK ÉS FELÜLETEK – AMIKRE MEGÉRI IDEI KARÁCSONYI KOMMUNIKÁCIÓDAT ÉPÍTENI

Karácsony közeledtével egyre nagyobb a tartalomzaj: reklámok, tanácsok, év végi utolsók időszaka ez. Ilyenkor mindenkit két dolog érdekel: csak legyen meg mindenkinek a megfelelő ajándék – és végre már tényleg csak az ünneppel kelljen foglalkozni. A marketing szektor is könnyedebb tartalmakkal áll elő ilyenkor, de annál erősebb célokkal: a te márkádnak kell lennie az év utolsó nagy dobásának.

A weben a legnagyobb a nyüzsgés ezidőtájt, és ennek kapcsán egy könnyen emészthető karácsonyi, mégis hasznos témával szeretne nektek kedveskedni a Neticle: a legnépszerűbb karácsonyi témákba, felületekbe és megjelenésekbe hoztak nektek betekintést. És hogy miért érdemesebb ezt tovább olvasnod egy jó bejgli recept helyett(/előtt)? Mert a hangolódás mellett azért a szakmaiságról sem feledkeztek meg: ezekkel a témákkal és tippekkel tudsz még időben bekapcsolódni az idei karácsonyi online trendekbe, vagy elraktározni a trükköket jövőre.

A legfrissebb trendek azonosításához 2018. novemberének minden publikus online (cikkek, fórumok, közösségi média felületek) tartalmát nézték: amibe ugyan még belecsúszik a Black Friday őrület, de csak egy hétre, és után indulhat is a karácsonyi szezon. Csak november 1 és 30. között több, mint 51.000 alkalommal került említésre a karácsony a weben. Az ünnep, hangulat és ajándékok kapcsán pozitív témák kerülnek elő elsősorban, érzelmek terén is az élvezet jelenik meg leghangsúlyosabban az említésekben. Ezzel szemben a vásárok és vásárlások, árak, utalványok találhatók az említések másik pólusán: ezek többnyire negatív kontextusban merülnek fel a cikkek és hozzászólók véleményei között.

Neticle

A karácsonyhoz kapcsolódó leggyakoribb témák és megítélésük

A karácsonyi említések 47,4%-a Facebookhoz köthető, ezen a felületen kerül elő legtöbb alkalommal a karácsony témája. Még mindig a nyereményjátékok generálják a legnagyobb aktivitást ezen a felületen: a karamell és csokoládé említések szinte mind a Costa Coffee nyereményjátékához köthető, novemberben a témában ők érték el a legtöbb felhasználót játékukkal Facebookon. Az ajándékokról minden oldal szót ejtett, kulturális központok, múzeumok, FMCG márkák és bloggerek is ajándékötletekkel álltak elő.

Neticle2

A karácsony kapcsán Facebookon leggyakrabban megjelenő témák és a hozzájuk kapcsolódó kifejezések

Kasza Tibor Facebook oldalát semmilyen kérdésben nem lehet lekörözni a poszt mennyiségek tekintetében, úgyhogy szinte nem is meglepő, hogy a karácsony kapcsán is ő a legnagyobb tartalommegosztó Facebookon. Őt a Costa Coffee Hungary követi – főleg nyereményjátéka révén, majd a Lidl és Spar Magyarország Facebook oldalai – ők kezdték meg elsőként és legnagyobb erőbedobással a karácsonyra hangolódás és termékek árusítását.

Neticle3

 Facebook oldalak, ahol a legtöbbször esik szó a karácsonyról

YouTube-on a karácsonyi praktikáké a főszerep: különleges és last minute ajándékötletek, receptek, spórolási lehetőségek, és a karácsonyi vásárok összehasonlítása (Budapest vs Bécs, Budapest és vidék) jelennek meg a videók között.

Neticle4

A karácsonyhoz kapcsolódó YouTube említések

Fórumok tekintetében a filmek és az elektronika mozgatták meg legjobban a fórumozó közösségeket. A legnépszerűbb fórum a Port.hu fóruma: fórumok tekintetében magasan a filmeké a főszerep. Éppen ezért a filmekhez való tartalomtársítás az egyik kulcs motívum lehet idén karácsonykor is. Az új A Grincs animációs film és az új A diótörő és a négy birodalom már most is visszhangot vált ki az említések között – előbbi az amerikai nagyvárosokban megjelenő cinikus óriásplakátjaival a magyar weben is megjelent. A port.hu fórumán a kevésbé ismert karácsonyi romantikus filmek jelennek meg legtöbbször. Az NLCafé Karácsonytól karácsonyig fórumszálán mindenről szó esik, ami a karácsonyhoz kötődik.

Neticle5

Fórumszálak, ahol a legtöbbet beszélnek a karácsonyról

Termékek kapcsán egyértelműen az elektronika hangsúlyos: A PlayStation 4, Műszaki cikkek, szórakoztató elektronika, Xbox One, Milyen notebookot vegyek? és a BestBuy akciók, beszélgetések fórumokon is a karácsonyi ajándékokon van a hangsúly novembertől.

Összességében minden felületen más témák és kommunikáció hangsúlyos: míg a legnagyobb fajsúlyú Facebookon továbbra is a nyereményjátékok tarolnak, addig YouTube-on a kreatív, praktikus megoldás jelennek meg. A fórumok fő témái (karácsonyi romantikus filmek, elektronikai eszközök összehasonlítása) nevezhetők online kiaknázatlan területnek: más felületeken alig beszélnek róluk, pedig a tisztán felhasználói véleményeket tartalmazó fórumokon egyértelműen övék a főszerep.

És hogy te mindezt hogyan használhatod? Vagy rólad mit gondol a web? A Neticle személyreszabottan segít neked is ebben, keresd őket bizalommal.

 

 

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.