Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

Így dolgoztok ti – home office-ban - A Lounge Group és vállalati tagunk, a Neticle újabb felmérése

Május elején a Marketing&Média online olvasóinak a home office-szal kapcsolatos tapasztalatait mértük fel: a kérdőívek eredményei alapján a megkérdezettek többsége rugalmasan alkalmazkodott az otthoni munkavégzéshez. Az még kétséges, hogy megreformálja-e a home office a munkavégzési szokásokat, a munkavállalók várakozásai a jövőre vonatkozóan igen eltérőek. A home office miatti médiafogyasztási szokások is meglepő változásokat mutatnak.

„A május elején futó felmérés eredménye szerint minden harmadik kitöltőnek teremtett teljesen új helyzetet az otthonról történő munkavégzés. A többség már korábban is dolgozott home office-ban, azonban a jelenleginél kisebb mértékben: a válaszadók négyötöde most ugyanis heti öt napon át ül az otthoni irodában” – ismerteti a felmérés indokát és első eredményeit Szabó Zsófia, a Lounge Group kutatási divízióvezetője. A Lounge Group nem először szondázza a közvéleményt aktuális témákban – korábban a fiatalok internetezési szokásait, a női döntéshozók hazai helyzetét és a klímaváltozás médiahatásait is aktívan kutatta a vezető hazai kommunikációs cégcsoportok egyikeként. Ennek részben az üzleti tervezés és a piacismeret, de legnagyobb részben a megbízók, ügyfelek informálása az oka Szabó Zsófia szerint, aki maga is hisz az analízis-alapú tervezés sikerességében. „A Lounge Group megbízói többségében hosszabb távra, nagy büdzsével tervező vállalatok. Ők a számtalan platformon futó kommunikációs aktivitásaikat releváns információkra alapozva szeretnék meghozni” - fejti ki a kutatási divízió létrehozása mögött rejlő indokot Zsófia. Az ügynökségek felé ráadásul elvárás is, hogy ismerjék a kurrens trendeket, így a saját kollégák felkészítését is szolgálják a rendszeres felmérések.

2005 Lounge Neticle home office 02

Antré egy új típusú világba

Az ügynökségek kirívóan gyorsan bevezették a home office-t, így Szabó Zsófiát az elsők között érintette az otthonról való munkavégzés. Sőt, néhány nappal a járványügyi korlátozások bevezetése előtt érkezett haza egy amerikai tanulmányútról, így már március elején önkéntes karanténba vonult. „A mostani állapot nemcsak a kutatási divízió munkájának átszervezését igényelte a személyes lekérdezések elmaradása miatt, de lehetőséget is ad a következő hónapok előretervezésére” - mondja most otthonából. A divízióvezető az aktuális felmérés eredményei közül azt az aspektust emeli ki, hogy a válsághelyzetben is szép számmal vannak olyan tudatos emberek, akik a környezeti terhelés csökkenését látják a legjelentősebb előnynek. Számára öröm az ürömben, hogy a zöldebb szemlélet már ennyire a mindennapok részét képezi – ahogy az is, hogy a járványhelyzet nem télen, hanem tavasszal ért el minket, amikor az otthoni munkaállomásunkat akár már a teraszon is kialakíthatjuk.

Megszerettük a home office-t

A home office előnyei között magasan a közlekedésen megspórolt időt említették a legtöbben (87%), második helyre a rugalmasabb munkabeosztás (60%) futott be. Több mint a kitöltők fele (55%) szerint az otthoni munkakörnyezet csendesebb és nyugalmasabb, mint az iroda. A vélemények alapján az otthonról történő munkavégzés végül olyan előnyökben is tetten érhető, mint a csökkenő környezeti terhelés, vagy a házimunka könnyebb beiktatása a napirendbe. Másik oldalról a home office árnyoldalai közé pont a magánélet és a munka közti határvonal elmosódását, az elszigeteltséget, vagy éppen a kevésbé hatékony információáramlást sorolták a válaszadók.

2005 Lounge Neticle home office 03

Arról, hogy a home office összességében elnyerte az érintettek tetszését, mi sem tanúskodik jobban, mint hogy a járvány hatásaként a legtöbben, tízből négyen arra számítanak: a munkáltatók jobban megfontolják a jövőben a nagyobb arányú használatát. Sőt, minden negyedik válaszadó kifejezetten szeretné, ha a járványt követően is lenne lehetősége otthonról dolgozni. Ugyanakkor a válaszadók közel 77%-a - úgy gondolja, hogy a munkahelyéből és pozíciójából fakadóan nem megoldható számára az otthoni munkavégzés.

Kongó irodaházak?

Eltérőek a munkavállalók várakozásai a jövőre nézve és megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a home office mennyire reformálja meg a hazai munkavégzést. Egyesek a folyamatok automatizációjának lehetőségében hisznek, mások a visszatéréskor a felgyülemlett munkától félnek. Volt, aki tömegiszonytól tart a közlekedési eszközökön, vagy éppen több beszélgetős időt szeretne a kollégáival ezután. Egyetértés volt abban, hogy a munkáltatók remélhetőleg rájönnek: a munkavégzés hatékonysága nem az irodában töltött időtől függ.

A vezetők között is vannak, akik a korábbinál több home office-t engedélyeznének ezután és kongó fővárosi irodaházakat vízionálnak jövőre. De emellett más szemszögből is nézik a jelenlegi folyamatokat: az online megbeszélések kultúráját erősítenék, egyesek pedig Budapest „vízfejűségének” megszűnését remélik a home office terjedésétől.

Az automatikus elemzésé a jövő

A kérdőívet többségében a 25-45 éves korosztályba tartozó, leginkább szellemi munkát végző alkalmazottak és vezetők töltötték ki, arányuk a négyötödöt is eléri a megkérdezettek között. Kétharmaduk fővárosi lakos és felülreprezentáltak körükben a nők. A felmérés a Neticle üzleti célra fejlesztett kérdőív-készítő szoftverével, a Zurvey.io-val futott. Kiss Bernadett, a cég marketing vezetőjének információja alapján a telekommunikációs és bankszektorban, valamint a HR vállalatok esetében már több ízben bizonyított online megoldásuk képes a bevitt hosszabb, szabadszavas válaszok automatikus feldolgozására, értékelésére és elemzésére is. Azáltal, hogy azonosítja a fő témákat, vagy éppen a hozzászólások pozitív és negatív attitűdjét, a kérdőív segítségével egyszerűbb feltárni a problémákat és lehetőségeket. Az aktuális kérdőívben Kiss Bernadett egy ellentétpárra hívja fel a figyelmet: bár rengetegen dolgoznak jelenleg otthonról, más lehetőség hiányára hivatkozva mégis csak minden negyedik kitöltő maradna hosszabb távon ennél a megoldásnál. Ennek fényében még érdekesebb a várakozás, hogy a többség reménykedik a tulajdonosok, ügyvezetők jövőben megváltozó hozzáállásában.


2005 Lounge Neticle home office 01

Újság le, közösségi média fel

A kérdőívet a Marketing&Média oldalán kitöltők szokásai alapján elmondható, hogy a médiafogyasztási szokások tekintetében eltérő mértékben ugyan, de a nyomtatott sajtó és a rádiófogyasztás tűnik első körben a járvány kárvallottjának. Az online sajtó, a közösségi média és a streaming pedig a nyertesnek. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy bár a tévénél vegyes a kép, de az offline termékek nagyjából a rájuk eső figyelem ötödét veszítették el körükben. Eközben az online megoldásokra a válaszadók fele szán több időt a korábbinál. A kitöltők többsége is úgy érzi, hogy többet bújja a közösségi médiát – sőt negyedük arról számolt be, hogy munkaidőben is több időt tölt ott magáncélból! A Facebook, YouTube, Instagram szentháromság megingathatatlan a körükben, de a Linkedin is szépen menetel mostanában.

Mobilissá váló munkavállalók

A felmérést kitöltők 90 százaléka laptopról internetezik, 85 százalék okostelefont is használ e célra, míg az asztali gépek aránya csupán 15 százalék, alig több, mint a táblagépeké. A home office egyértelmű nyertese a korábban szinte ismeretlen Zoom, ami a Microsoft Teams-szel egyenértékű eredményt ért el a felhasználás tekintetében, a válaszadók harmada használja. Kicsivel kevesebben alkalmazzák munkájukhoz a Skype-ot és a Hangouts-ot, magáncélra pedig a Facetime és Viber a legnépszerűbb.

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.