Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

NRC Pandémia Index Tracking és vállalati bemutatkozó

Interjú az NRC Médiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetőjével, Klenovszki Jánossal

Az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. 2020 áprilisában csatlakozott a Magyar Marketing Szövetség vállalati tagságához, annak prémium szolgáltatói táborát erősítve. Klenovszki Jánossal, az online piackutatással foglalkozó cég ügyvezető igazgatójával beszélgettünk az NRC-ről, a szakmai kapcsolódás fontosságáról, valamint az általuk készített Pandémia Index trackingről. A felmérés háromhetente közöl gyorsjelentéseket és részletes riportokat a vírushelyzetről, amelyhez az NRC ingyenes hozzáférést biztosít a regisztrálók számára.

kleno2 feherbg Mikor, milyen igények, motivációk hívták életre az NRC-t?
Klenovszki János: A kutatás szeretete miatt jött létre az NRC, azaz a Net Research Center azzal a céllal, hogy meghonosítsuk hazánkban is az online piackutatást. A mai tapasztalatommal már tudom, hogy őrültség volt 1999-ben online piackutatásra szakosodott céget alapítani. Az internetpenetráció még a 10%-ot sem érte el, de ami még nagyobb nehézséget okozott, hogy mindössze pár éves kutatói tapasztalattal rendelkeztem, és sem kapcsolataim, sem vezetői tapasztalatom, sem pénzem nem volt egy ilyen vállalkozásra. Ami miatt mégis sikeres lett az NRC, az a hit, a kitartás, a folyamatos innováció, egy kis szerencse, és az a minőségi munka, amelyben a kollégáimmal együtt hiszünk, és ami miatt az ügyfeleink rendszeresen visszatérnek hozzánk. Ügyvezető társammal, Kurucz Imrével és a kollégáinkkal együtt minden nap azon dolgozunk, hogy megtartsuk az ügyfelek bizalmát, hiszen ez a szakmánk egyik fontos alapja. 

Milyen szolgáltatásokat nyújt a vállalat a megbízók számára, melyek a fő profiljai? 
KJ: Piackutatás, és ezen belül is az online kvantitatív és kvalitatív kutatás, a vállalati szolgáltatások fejlesztése és tesztelése, továbbá a digitális felületetek UX és Usability tesztelése a fő profilunk, amely mellett egyre több Service Design és adatvizualizációs megrendelés is érkezik hozzánk. A telekommunikáció, a bankok és biztosítók, az ügynökségek és médiaszolgáltatók, a lakossági szolgáltatást nyújtó közművek, továbbá az FMCG és a retail szektor legnagyobb szereplőivel dolgozunk együtt a fejlesztéseken, teszteléseken és piaci bevezetéseken. 

A más piackutató cégekhez képest miben tud mást, újat adni?
KJ: Három olyan területet emelnék ki, amelyről úgy gondoljuk, hogy talán jobban megkülönböztet minket a klasszikus piackutató cégektől: az első, hogy Magyarország legnagyobb online piackutatási panelje, a www.netpanel.hu nemcsak az NRC-nek, hanem más piackutató ügynökségeknek is nyújt hazai és nemzetközi adatfelvételeket. A második, hogy erre az erős adatközpontú háttérre felépített, iparági szakértő, kutató-tanácsadó csapatunk nemcsak az elemzésben, értelmezésben és tanácsadásban, de az adatok vizualizációjában is nagyon erős szereplője a tanácsadási szakmának. A harmadik pedig, hogy nem álltunk meg a piackutatás határán, hanem az elmúlt 10 évben olyan szolgáltatásokkal is bővítettük a módszereinket, amelyeknek alapját a kutatás adja. Ilyen például az UX és Usability digitális fejlesztések vagy éppen a Service Design nagyvállalati szolgáltatásunk. 

Mekkora szerepet játszik a minőség és az innováció a tanácsadások során, a piackutatások elő- és elkészítésén? 
KJ: Mivel elsőként kezdtünk el Magyarországon online kutatásokkal foglalkozni, és akkor még nemzetközi szinten sem voltak elérhetőek megfelelő online kutatási platformok, ezért saját magunk kezdtünk el fejleszteni online kérdőívszerkesztő, panel-, és kutatásmenedzsment, (www.frequest.hu), majd később online kvalitatív szoftvert (https://instant-marketresearch.com), jelenleg pedig fut egy online érzelemfelismerő szoftverrel kapcsolatos fejlesztésünk, ezért bátran mondhatom, hogy a mindennapjainkat átszövi az innováció. A szoftverek mellett minden évre jutott egy-egy komolyabb szolgáltatásfejlesztés is, hiszen az online kutatások területén nekünk kellett kitaposni azt az utat, amelyen most már többen is utazunk. Úgy gondolom, hogy csak akkor lehet sikeres egy cég, ha az innováció fontos szerepet játszik az életében. 

Melyek azok a témák, amelyek a piackutatások, tanácsadások során általában fókuszban vannak?
KJ: Innováció és értékesítés, vagyis hogyan lesz sikeres a cég egy-egy új fejlesztés útján. Az már nem kérdés, hogy a piackutatás megrendelése egy jó befektetés. A kutatásra fordított összegek, ha profi kutató cégekre bízzuk – márpedig mind a hazai, mind a multinacionális cégek között vannak kiváló piackutató ügynökségek – bőven megtérülnek. Az adatvezérelt vállalatok nemcsak sikeresebbek a versenytársaiknál, de szignifikánsan nagyobb profitot is termelnek, és ez a felismerés vezetett oda, hogy a klasszikus piackutató cégek mellett megjelentek a Big Datára, a UX-re és Usabilityre, valamint a Service Designra szakosodott vállalatok. Az NRC éppen ezért nyújtja mindezen szolgáltatásokat, megőrizve azt az alapelvet, hogy csak és kizárólag minőségi kutatásra alapozva lehet jó döntéseket hozni.  

Milyen gyorsan reagál az NRC az időszakos, váratlan helyzetek felmérésére, ezek igénylik-e a módszerek folyamatos fejlesztését? 
KJ: Az egész kutatási szakma lényegében azonnal reagált a mostani változásokra, ami nemcsak az online szolgáltatásokra való áttérést, az online módszertanok erőteljesebb alkalmazását jelentette, hanem azt is, hogy proaktívan reagálva sok kutatócég indított tracking kutatást a lakossági várakozások és fogyasztási szokások változásának megismerésére. Mi áprilisban indítottuk el az NRC Pandémia index kutatást, és háromhetente 1000 főt kérdezünk meg. 

Történt-e valamilyen változás a jelen körülmények hatására a piackutatás, tanácsadás területén – akár az ügyfelek hozzáállásában, viszonyulásában? 
KJ: Az ügyfeleink is azonnal reagáltak a vírushelyzetre, amelyben ugyan egyes projektek – teljesen érthető módon – leállításra kerültek, azonban újak is indultak, hiszen a döntéshozatalhoz, az újratervezéshez elengedhetetlenek a friss és megbízható információk.

NRC_virus_infografika.jpgMi az általános tapasztalat: hogyan vélekednek a helyzetről a fogyasztók, ezt az NRC milyen kutatási módszerekkel méri fel? 
KJ: A precovid időkben is egyre nagyobb hangsúlyt kapott az insightok gyűjtése a kutatások során, ezért két évvel ezelőtt elkezdtük az Instant Market Research (IMR) online kvalitatív platform fejlesztését, amelyet januárban indítottunk útjára. A mostani helyzetben éppen ezért az online kérdőíves megkérdezés mellett online kvalitatív módszerekkel is vizsgáljuk a fogyasztói hangulatot és változásokat. Egy mondatban összefoglalva elmondható, hogy a magyarok többsége gyorsan reagált a járványhelyzetre, fogyasztási, vásárlási szokásaiban rövid idő alatt alkalmazkodott a körülményekhez, és a digitális eszközök használatát illetően is egyfajta érettségről tett tanúbizonyságot.


Az NRC az elmúlt hetekben több cikket is írt arról, hogy milyen hatással van a vásárlók fogyasztására, munkájára, hangulatára, lényegében az életére a járványveszély, amelyekről a következő linkre kattintva olvashatnak az érdeklődők: https://nrc.hu/hirek/.
Jelen helyzetben a piackutatással foglalkozó cég úgy tudja támogatni ügyfeleit, hogy a regisztrálók számára ingyen hozzáférhetővé tették az NRC Pandémia Index alapadatait – a regisztráció az alábbi linkre kattintva érhető el: https://nrc.hu/pandemia-index-tracking-erdeklodes-feliratkozas/.
Támogató hozzáállásuk hatására egyik napról a másikra több tucat olyan új regisztrált ügyféllel gazdagodott a vállalat, akik már ezen adatok birtokában hozzák meg döntéseiket.

A témával kapcsolatos kérdésekben, azok összeállításában mennyire veszik figyelembe a „hétköznapi embert”, milyen adatbázisból dolgoznak, van-e lehetőség kérdések személyes feltételére? 
KJ: Szociológusként mindig is a lakosság, a fogyasztók véleménye érdekelt, és boldog vagyok, hogy a szakmámban is minden nap a “hétköznapi embert” kérdezhetjük meg. Mondhatom, hogy teljes rálátásunk van a vásárlókra. Az ügyfelek problémáit mindig átfordítjuk jól megválaszolható kérdésekre, és Magyarország legnagyobb paneljét használva online reprezentatív mintán kérdezzük meg az adott célcsoportot. Most, hogy az internetpenetráció elérte a 87%-ot (legfrissebb adatok itt: https://nrc.hu/news/internetpenetracio-2/) úgy gondolom, hogy az összes kereskedelmileg fontos csoportban az online kutatás lett a leggyorsabb, és a költségeket tekintve is legjobb megoldás a vásárlók megismerésére, legyen szó kvantitatív vagy akár kvalitatív insight-gyűjtésről. 

Miért tartja az NRC fontosnak, és miben látja a jelentőségét annak, hogy szakemberek és szervezetek szakmai szövetségeihez kapcsolódjanak?
KJ: Mindig is hittem az együttműködésben. Úgy gondolom, hogy a szakmai szervezetek célja a közös torta növelése, a minőségi kritériumok meghatározása, és a szakma képviselete. Hiszem, hogy egy szervezet olyan kapcsolati háló, amely erősíti vagy erősebbé teszi a tagokat. Még ha egy-egy tenderen versenyzünk is, végül is mindenkit ugyanaz a cél vezérel: az, hogy egy ismert és a megbízók által is elismert iparágban dolgozzunk.

Miért csatlakozott a Szövetséghez az NRC?
KJ: Egy régi kapcsolatot melegítettünk fel a csatlakozással, hiszen 10 évvel ezelőtt nemcsak egy irodaházban voltunk az MMSZ-el, de a konferenciáikon előadásokat is tartottam. Azt láttam, hogy az MMSZ megújulása és stratégiai iránya egy olyan utat kínál, ahol a piackutatási szakma is új értékekre lelhet. A szakmánkban naponta dolgozunk együtt marketingszakemberekkel: adatokkal, információkkal segítjük a munkájukat, és úgy éreztem, hogy itt az idő arra, hogy szervezeti szinten is részt vegyünk ebben a feladatban. 

Miben látja a szolgáltatók szerepét a szakma minőségének fejlesztésében?
KJ: Az edukációt, a szakmai konferenciákat és a fiatalabb generáció képzését tartom a legfontosabb feladatnak. A minőségi fejlesztés alapja az információ és az exkluzív tartalmak megosztása. Ha ezt a két területet kombináljuk, akkor a siker nem maradhat el. 

NRC_uzletag.png

 

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.