Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

Reklámjog és marketing – a szaktudásra épülő együtt gondolkodás

Bemutatkozik Dr. Hatházi Vera, a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda alapítója

A Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Iroda immár 2016 óta tagja a Magyar Marketing Szövetségnek - annak nemcsak prémium szolgáltatói táborát erősíti, hanem mindennapi jogi kérdésekben is tanácsokkal látja el a Szövetséget. Dr. Hatházi Verával, az Iroda alapítójával beszélgettünk, amely bemutatkozó interjú egyben a Magyar Marketing Szövetség új hírlevélrovatának felvezetőjéül is szolgál: az eredetileg reklámjogra szakosodott ügyvédi iroda az elkövetkezőkben hasznos tanácsokkal fogja ellátni az olvasó-érdeklődőket a reklámjogi szabályokkal, aktualitásokkal kapcsolatban, amelyekkel egyébként külön weboldaluk, a reklamjog.hu is foglalkozik.

hatházi veraMikor, milyen igények, motivációk hívták életre az Irodát?

2012-ben alapítottam meg a Dr. Hatházi Vera Ügyvédi Irodát, 4 fővel. Kezdetben a munkánk túlnyomó részét reklámjogi feladatok tették ki. Mindannyian fiatalok és lelkesek voltunk, nagyon imponált a reklámügynökségek, marketingesek fiatalos, nyüzsgő világa. Azt tapasztaltam, hogy igény van a szaktudásra, a szakosodásra és arra, hogy alakítsunk az ügyvédekről kialakított merev képen, legyünk proaktívak, fogjuk meg a kezüket, gyakorlati oldalról is segítsük az ügyfelek mindennapjait és persze mindezt tegnapelőttre.

Milyen szolgáltatásokat nyújt az Iroda a megbízók számára, melyek a fő profiljai? Melyek azok a területek, amelyek a jogi szolgáltatások, tanácsadások fókuszát képezik a  leginkább?

Teljes körű jogi tanácsadó szolgáltatást nyújtunk ügyfeleink számára. Valamennyien széleskörű tapasztalattal rendelkezünk az általános polgári jog, a társasági jog és a perbeli képviselet ellátása terén. Komplex szolgáltatásunkat ma 10 ügyvéd segíti, akik mind kiemelkedő szaktudással és tapasztalattal rendelkeznek saját jogterületükön, így akár munkajogi, társasági jogi, ingatlanjogi, adatvédelmi vagy tranzakcióval kapcsolatos munkával keresnek meg bennünket, az adott terület szakértője foglalkozik az adott feladattal.

Más ügyvédi irodákhoz képest miben tud mást, újat adni? Mi a „mottója”?

A szakmában eltöltött közel 20 éves tapasztalat rámutatott arra, hogy a jó ügyvéd nem az, aki csak hatékonyan segít a bajban – bár természetesen ez is rendkívül fontos szempont –, hanem az, aki együtt gondolkodik a megbízóval, részletesen ismeri kliense üzleti hátterét, felismeri a kockázatokat és tanácsainak célja elsődlegesen a problémák megelőzése, azaz a prevenció és nem pedig a reagálás. Ennek az ars poeticanak megfelelően végezzük munkánkat. Hiszem, hogy a jó ügyvéd nem csak brilliáns jogi válaszokkal szolgál, de bizalmat kelt, biztonságot ad, megfogja a kezedet és veled együtt gondolkodik és dobog minden pillanatban.

Miért hozták létre a reklamjog.hu oldalt? Milyen igényre válaszoltak ezzel?

A reklámjog a mai napig kiemelt területet jelent életünkben. A kreativitás, a reklámok, forgatások, mindig határmezsgyén lebegő kérdések számunkra is izgalmat visznek a mindennapokba. Az alapítás utáni, reklámjogi oldalról különösen kiemelt időszakban fogalmazódott meg bennünk egy „kisokos” létrehozására való igény, ahol összeírjuk azokat a mindennapokban előforduló gyakorlati kérdéseket és válaszokat, amelyekkel segíteni tudjuk a reklámos-marketinges területen dolgozó ügyfeleink munkáját. A kisokos végül weboldallá avanzsálódott és nagy látogatottságnak örvend a mai napig. Ez egy szerelem projekt lett az életünkben, ahogyan a reklámjog is az a mindennapjainkban. Azóta egyebekben létrehoztunk egy ingatlanjogaszok.hu weboldalt is, amely ingatlanjogi kérdésekben nyújt gyakorlati segítséget.

Miért tartja az Iroda fontosnak / miben látja a jelentőségét annak, hogy szakemberek és szervezetek szakmai szövetségeihez kapcsolódjanak?

A megfelelő érdekképviselet meglétét minden szakmában kiemelkedően fontosnak tartom. Az adott szakma iránt elhivatott, tapasztalattal rendelkező szakemberek részvételével folytatott konzultáció az aktuális gazdasági, politikai kérdések feldolgozásával segíti az adott szakmában dolgozókat.

Miért/Milyen elképzeléssel csatlakozott a Szövetséghez?

Tekintettel arra, hogy Irodánk egyik fő profilja a kommunikáció, fontosnak tartom, hogy munkánkkal támogassuk és részt vegyünk egy olyan magas színvonalon működő szervezet munkájában, mint a Magyar Marketing Szövetség.

Miben látja a szolgáltatók, a jogi tanácsadás szerepét a szakma minőségének fejlesztésében?

A folyamatosan változó jogi, gazdasági környezetben a megfelelő jogi támogatás megléte mind a gazdasági társaságok, mind a szakmai szervezetek számára nélkülözhetetlen a mindennapokban. Fontosnak tartjuk és nagy hangsúlyt fektetünk a folyamatos jogi képzésekre, amelyek segítséget adnak a mindennapokban a sokszor száraz jogi anyag átültetéséhez a gyakorlatban. 

Mik jelentik most a reklámjog fő kihívásait?

A koronavírus járvány kapcsán számos vállalkozásnak újra kellett gondolnia a működését, profilját oly módon, hogy azzal a járvány alatt is piacképes tudjon maradni. Ehhez gyakran kapcsolódik ugyanakkor egy erőteljes marketing jelenlét, amelyből a cégek nem adhatnak lejjebb, hiszen a létük függ attól, hogy az ügyfeleiket megtartsák ebben az időszakban is. 

Nagy kihívást jelenthet, hogy ekkora nyomással terhelten is olyan reklámeszközöket alkalmazzanak a vállalkozások, amelyek egyúttal megfelelnek a jogszabályok rendelkezéseinek is, hiszen sok esetben hiába tűnik egy reklámanyag elsőre jó ötletnek, könnyen bizonyulhat végül jogsértőnek kellő körültekintés híján, és a hatósági gyakorlat idén semmivel nem lett megengedőbb, sőt. A Gazdasági Versenyhivatal különös figyelmet fordít arra, hogy jogszerűen reklámoznak-e azok a vállalkozások, amelyek a járvánnyal összefüggésben (pl. étrend-kiegészítőket, fertőtlenítő termékeket), arra hivatkozva igyekeznek termékeiket értékesíteni. A mostani időszakban különösen nehéz megtalálni azt az arany középutat, hogy működjön is egy reklámkommunikáció, de mindemellett jogi szempontból se váljon támadhatóvá.

Milyen gyorsan reagál az Iroda az időszakos, várt-váratlan helyzetekre, hogyan „készülnek” ezekre?

Az idei tapasztalataink alapján gyorsan tudtunk alkalmazkodni a járványhelyzet okozta helyzethez úgy, hogy az Iroda ügyfelei mindeközben ugyanazt a színvonalú szolgáltatást kapják, amit tőlünk megszokhattak. Bár nyilvánvalóan adódtak nehéz helyzetek az idei év során, különös „felkészülésre” nem volt szükségünk, mert egyrészt az Iroda minden kollégája nyitottan áll hozzá az újításokhoz, másrészt a kommunikáció is jól működik Irodán belül és kívül, ami nagyban elősegíti, hogy a válságosabb időszakokat viszonylag zökkenőmentesen át tudjuk vészelni.

hathazivera ügyvédi iroda

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.