Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

Köszönjük, Tonk Emil!

Köszönjük Emil, hogy évtizedeken keresztül tanítottál minket, marketingeseket!

De nemcsak a marketingeseket, hanem az értékesítőket, a kommunikációs szakembereket, a hálózatépítőket, és persze általában a magyar vállalkozókat.

Sőt, mindenkit! Mert bárki, aki részt vett valaha Tonk Emil tréningjein, olvasta könyveit, meghallgatta hanganyagait, és utána alkalmazta tanácsait, jobb ember lett.

Azon szerencsések pedig, akik személyesen ismerhették, minden egyes találkozás után új lendülettel vetették bele magukat a munkájukba és az életükbe.

Mert mindenkihez volt egy jó szava, egy inspiráló mondata – legtöbbször az, amire az illetőnek akkor épp szüksége volt.

Nem túlzás, hogy Tonk Emil nélkül ma nem lenne marketing Magyarországon.

Pályája elején a marketing fogalma még lényegében ismeretlen volt itthon. Így hát Tonk Emil meghonosította. Mivel eredetileg vegyészmérnöknek tanult, így először ilyen cégek marketing vezetője lett a hetvenes-nyolcvanas években. Aztán a rendszerváltozás után, amilyen gyorsan csak lehetett, vállalkozónak állt. Azt tűzte ki célul, hogy a hazai üzleti kommunikációt európai szintre emeli. Hogy vállalkozók ezreinek tanítja meg, miért fontos a profi üzleti gondolkodásmód, a hatékony marketing és értékesítés, a vezetői példamutatás.

Rövidesen az egyik legkeresettebb előadó és tréner lett, és mintegy tízezer alkalommal osztotta meg tudását, tapasztalatait a közönséggel. Mivel egyre többen kérték tőle, előadásai esszenciája könyvben és CD formájában is megjelent: hét kötetből álló „Üzleti Patika” sorozata ma is sokak polcán ott áll, közel száz hanganyagát pedig rengetegen hallgatják szerte az országban. Sőt, van több olyan értékesítői csapat, akik ezzel kezdenek vagy éppen zárnak minden hetet.

Tonk Emil nemzetközi elismertséget is szerzett, amikor 2010-ben beválasztották a Világ húsz Legjobb Üzleti előadója, trénere közé. 2013-ban pedig a Mentor Oscar díjat is kiérdemelte, ezzel is tisztelegve azelőtt, hogy több generációnak volt mentora, sőt egyenesen mestere.

Ahogy Tonk Emil nélkül nem lehetne magyar marketingszakma, úgy Magyar Marketing Szövetség sem. 1990-ben egyike volt az alapító tagoknak és aztán 29 éven át volt a szervezet alelnöke, majd lett kifejezetten az előtte való tisztelgésül létrehozva az örökös alelnök pozíció.

Ahogy gyakran mondta az elnökségi üléseken: a szótár az egyetlen hely, ahol az eredmény megelőzi a munkát. Így aztán rengeteget dolgozott azért, hogy a marketingszakma megítélése jó és egyre jobb legyen. Mindvégig önzetlenül, töretlen hittel, lelkesedéssel, megosztva tudását és kapcsolatait. Igazi integrátor személyiség volt: megbecsülték a nagyvállalatok, szerették és tisztelték a kis- és középvállalatok, címzetes egyetemi docensi címmel ismerte el a marketing felsőoktatás.

Bármikor belépett az ajtón, örökifjú úriemberként, divatos öltönyében és mindig stílusos sáljában, máris mindenkinek jobb lett a napja. Mindenki odafigyelt rá és ő is odafigyelt mindenkire.

Szerénysége, szakmai alázata, kedvessége és bölcsessége felemelő volt. Na és persze feledhetetlen humora. Viccei nemcsak megnevettettek, de elgondolkodtattak, egy-egy szakmai kérdést új perspektívából világítottak meg.

A Magyar Marketing Szövetségnél idén terveztünk Életmű-díjat átadni neki. Elismerni azt a rengeteg mindent, amit a magyar marketingért, a magyar marketingesekért az elmúlt évtizedekben tett.

Sajnos ezt a díjat már csak posztumusz formában tudjuk átnyújtani, mert Emil váratlanul eltávozott közülünk. Hogy milyen sokan tisztelték és szerették, jól mutatja a többezer hozzászólás a közösségi média oldalakon. Ahogy azt is, hogy nemcsak egy nagy marketingest, de egy nagy embert vesztettünk el.

A Magyar Marketing Szövetségnél nem lehetünk elég hálásak, hogy ismerhettük, hogy együtt dolgozhattunk vele. Most fájó szívvel búcsúzunk, de életművét megőrizzük, tanításait, bölcsességét pedig a jövőben is igyekszünk továbbadni.

Köszönjük, Tonk Emil!

Tonk You!

A búcsúztatót Dr. Papp-Váry Árpád, a Magyar Marketing Szövetség alelnöke, a Budapesti Metropolitan Egyetem Üzleti, Kommunikációs és Turisztikai Kar dékánja írta.

MMSZ logo ENG small 04

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.