Hogyan automatizáljuk a HR folyamatainkat?

Az innovatív technológiák szerencsére a HR területére is egyre inkább begyűrűznek, ezzel segítve a manuálisan sokszor idő- és erőforrásigényes feladatok elvégzését. Jó példa erre az egyre okosabb kérdőívkészítő- és elemző programok felfutása, amelyekkel értékes órákat lehet megspórolni, hiszen begyűjti és részletesen elemzi a munkavállalói elégedettségi kérdőíveket. De hogyan is kell elképzelni egy ilyen, egyre jobban automatizálódó folyamatot?

Magyarországon a Neticle szövegelemző cég által fejlesztett Zurvey.io szöveges visszajelzés-értékelője az, ami képes a komplett felmérési folyamatokat elvégezni helyettünk.  A rendszer két fő részből áll: egy online kérdőívkészítőből és a beérkezett válaszok automatizált, valós idejű elemzéséből.

Intelligens kérdőívkészítés 

A portálra belépve választhatunk, hogy már meglévő kérdőív válaszait szeretnénk feltölteni és elemezni, vagy kérdőívet készítenénk inkább. Az ilyen kérdőívkészítők maximálisan testreszabhatók és könnyen formázhatók, továbbá minden olyan kérdéstípusra van megfelelő sablonjuk, amelyek egy munkáltatói elégedettséget kimutató felméréshez elengedhetetlenek. A szabadszavas kérdések mellett ilyen például a mátrix kérdés, ahol különböző tényezőket (pl. fizetés, elvárások, feladatok mennyisége) ugyanazon a skálán lehet értékelni, illetve a rangsorolós vagy listázós formátum, ahol a munkavállaló könnyen megadhat olyan információkat, minthogy melyek a kedvenc és legkevésbé kedvelt jellegzetességei munkahelyének. Az ilyen automatizált kérdőívelemzők azért is kényelmesek, mert könnyen terjeszthetők. Szinte már mindegyikhez jár egy rövid link, illetve megvan a lehetőség az e-mailes vagy social medián keresztüli megosztásra.

1

Kérdőívelemzés lépésről lépésre bemutató képsorozat ide kattintva érhető el. 

Megspórolt munkaórák automatizált szövegelemzéssel

2019-ben persze mindez önmagában már aligha számít áttörő technológiának. Az innováció lényege itt az integrált elemzésben rejlik, azaz abban, hogy ezek a kérdőívkészítők nem csak odáig segítik a munkát, hogy összegyűjtik és tárolják a beérkezett válaszokat. A visszajelzéseket valós időben is elemzik, vagyis a beérkezésük után szinte rögtön láthatóak a legfrissebb eredmények a rendszer grafikonjain. Az adatalapú társadalom és az adatvizualizáció korában ezek a grafikonok természetesen látványosak, mégis könnyen megérthetők akár elemzői tapasztalat nélkül is. Továbbá minden fontos következtetést és insightot megjelenítenek, így ennek köszönhetően az elemzést megtekintő HR-es munkatársaknak többé nem kell egyesével elolvasniuk és kiértékelniük több száz vagy több ezer kitöltött kérdőívet.

zurvey HR

A szövegelemző funkció nagy előnye, hogy megmondja a szabad szavas válaszokról, hogy azok pozitívak, negatívak vagy semlegesek-e. Ezzel további információkat is nyerhetünk, ugyanis, ha hagyjuk a munkavállalót szabadon kifejteni a gondolatait, például a vezetőkről, a struktúráról vagy a munkahelyi légkörről, jobban megismerhetjük a véleményüket, mint egy manuálisan gyorsabban kiértékelhető, ám opciókra szűkített feleletválasztás alapján. A kérdőívelemző rendszerek megmutatják, hány pozitív, negatív vagy semleges említés érkezett egy adott kérdésre, és listázzák a legtöbbet említett negatív vagy pozitív, a válaszokban megjelenő kifejezéseket, tehát a munkahely gyenge pontjai és erősségei azonnal kirajzolódnak.

És bár az egész folyamat egy online felületen megy végbe, akkor sincs gond, ha a kérdőívet máshogy szeretnénk kiküldeni, ha prezentálni kellene a grafikonokat, vagy ha mélyebb elemzések részeként szeretnénk felhasználni az eredményeket. A kérdőív a publikálás idején letölthető PDF-ként, a grafikonok letölthetők PNG képformátumban, az elemzés pedig exportálható egy olyan Excel-fájlként, amivel aztán komolyabb elemzési műveletek is végezhetők. És ha valaki minden automata folyamat ellenére mégis szeretné elolvasni a beérkezett válaszokat, akkor arra mind a grafikonok mellett, mind táblázatként lementve van lehetősége.

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.