A Valentin-nap még mindig az akciókról és nem az érzelmekről szól

A magyar internetes tartalmakban töretlen a szerelmes ünnep népszerűsége, idén már az Instagramot is felpörgette. A közvéleményben általában ambivalens téma a Valentin-nap: van, aki nagy örömmel ünnepli, mások nyugatról érkezett kereskedelmi fogásnak tartják, és köszönik, nem kérnek belőle.

A Neticle szöveg- és médiaelemző a tavalyi évhez hasonlóan idén is megvizsgálta, hogy a webes tartalmak mennyire tükrözik mindezt. Lássuk, idén miről beszélt a Valentin-nap kapcsán a magyar internet népe.

Aki úgy képzeli, hogy már kezd unalmassá válni a Valentin-nap, az bizony nagyot téved: mintegy tízezerrel több, összesen 41 ezer említés volt fellelhető február 1. és 18. között a tavalyi év azonos időszakához képest. A szingli kulcsszó ugyanebben az időszakban csak hatezer említést kapott, gyakorlatilag nem beszéltek a szinglikről többet a Valentin-nap alatt, mint az év más időszakában. Elmondható tehát, hogy a webes diskurzus inkább az ünneplők körül forgott, és nem a szinglik diszkriminációjáról szólt

neticle1

 

 A Valentin-nap és a szingli kulcsszavak említési gyakorisága a magyar weben (neticle.com)

Kereskedelmi fogások ide vagy oda, a webes tartalmakban pozitív hangulat uralkodott. A véleményárfolyam grafikon (mely megmutatja, hogyan alakul egy adott kulcsszó megítélése a magyar weben, folyamatosan összeadva az említések véleményindexét) lendületesen emelkedett, február 14. körül tetőzött, majd meg is tartotta az elért szintet.

 neticle2

A Valentin-nap véleményindexe (neticle.com)

A Valentin-nap említéseinek idén 10%-kal több, összesen 76%-a történt Facebookon, azaz továbbra is abszolút ez a domináns platform. Ugyanakkor óriási az Instagram térnyerése: míg tavaly épphogy csak felkerült az ábrára 70 említéssel, idén több mint 4000 posztban szerepelt itt a Valentin-nap, ami az összes említés 9,6%-át tette ki.

neticle3

 Hol történtek az említések? (neticle.com)


Szuper dolog az ajándék, de még jobb, ha ingyen van
Leginkább persze idén is az ajándékokról és annak típusairól folyt a beszélgetés - emellett a klasszikus virág és a romantikus vacsora témák sem maradhattak el.

neticle4

Melyek voltak a kulcstémák? (neticle.com)

A termékek, szolgáltatások legfontosabb tulajdonságai között a szín és íz (mely a vacsora- és édességajánlatokkal szorosan összefügg) után rögtön az ingyenességet találjuk, és ezután az ár is előkelő helyen szerepel.

neticle5Milyen termék tulajdonságok a legfontosabbak? (neticle.com)

Mindez különösen izgalmas, ha megnézzük a legtöbb interakciót (azaz lájkot, kommentet, illetve megosztást) generált témákat.

neticle6

A legtöbb interakciót generáló témák (neticle.com) – Instagram (rózsaszín), Facebook (kék), YouTube (piros)

Látszik, hogy abszolút pörögtek a weben a Valentin-naphoz kötődő nyereményjátékok és akciók: mindenki szeretne ingyen vagy kedvezményesen hozzájutni az ünnepi meglepetéshez.

neticle7

A potenciálisan elért felhasználók nap mennyisége (neticle.com)

A nyereményjátékok által generált sok komment és megosztás azt eredményezte, hogy a potenciálisan elért felhasználók száma február 14-én meghaladta a 37 milliót, a Facebookozók és Instagramozók aligha tudták tehát elkerülni a Valentin-napi üzeneteket.

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.