Elkészült Magyarország első szakmai influencer kutatása és toplistája

Kik a legbefolyásosabb hazai szakmai influencerek a Facebookon?

A Magyar Marketing Szövetség támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek a kisvállalkozók számára fontos marketing és kommunikációs megoldásokat térképezik fel: május 19-én mutatták be az Influexpert riportot, amelyből kiderül, hogy a Facebook adatbázis-elemzése alapján kik tartozhatnak a top hazai szakmai influencerek közé – a kutatásban pedig tagunk, Lévai Richárd (Liftup) is részt vett. A pandémia okozta vírushelyzet felerősítette a szakmai támpontok és hiteles szerepmodellek iránti igényt: a felmérés kimutatja, hogy több tízezer kisvállalati vezető kap támogatást a közösségi média felületeken a vezető hazai szakmai influencerektől, akiknek ezáltal jelentős hatásuk van a gazdasági krízist kezelő kisvállalkozói stratégiák kialakítására.

Az Influexpert riportot összeállító csapat (Datalyze - Sütő Anna, Molnár Eszter; Liftup - Lévai Richárd; Coachingcentrum - Svéda Dóra; SD4Good - Káli György) szeretett volna képet kapni arról, hogy kik ma a legnagyobb elérésű, legaktívabb közösséggel rendelkező szakmai influencerek, akiknek a jó gyakorlataiból tanulhat bárki, aki szakmai véleményvezéri babérokra szeretne törni a szakterületén. A 2020 januártól áprilisig tartó időszakát feldolgozó kutatás készítői első körben csak a Facebookra koncentráltak, de a jövőben a többi közösségi média csatorna bevonását is tervezik.

A kutatás háttere

A Datalyze csapata 5,5 millió magyar Facebook-felhasználó publikus adatait felhasználva, érdeklődési kör alapján azonosította be az egyes vállalkozói szegmensekbe tartozókat, majd a célcsoportok adatlábnyoma alapján vizsgálta a szegmensek kedvelt üzleti influencereit és csoportjait, valamint az üzleti influencerek által közzétett tartalmakhoz való kapcsolódást. A Facebook-alapú influencer toplisták készítéséhez 186 Facebook felületet és csoportot vizsgáltak. “Azt tapasztaltuk, hogy a Facebook csoportok jelenleg sokkal aktívabbak a szakmai networkingre specializált LinkedInéhez képest, ami a használat intenzitásában is megmutatkozik: a napi több órás Facebook-tartalomfogyasztással szemben a LinkedIn közel egymillió fős hazai bázisa átlagosan heti 20 percet használja a platformot.” - mondta Sütő Anna, a Datalyze ügyvezető igazgatója.

Eredmény

A riport három külön toplistát állított fel felhasználó personák alapján:

  • VÁLLALKOZÓI CÉLCSOPORT TOPLISTA
  • INDULÓ VÁLLALKOZÓK CÉLCSOPORT TOPLISTA
  • POTENCIÁLIS E-COMMERCE VÁLLALKOZÓK CÉLCSOPORT TOPLISTA

1

2

Trendek

A kutatás során feltárt trendekről Molnár Eszter (Datalyze) elmondta: “Az év elején 20-30%-kal csökkenni kezdett az influencerek által közzétett tartalmak és posztok aránya az előző hónaphoz képest, és a posztokra érkezett reakciók, valamint a reagáló személyek száma is hasonló arányban csökkent. A karantén időszaka alatt, április második felében azonban fordulni látszik a trend: a közzétett tartalmak száma is mérsékeltebben csökkent az előző hónaphoz képest, a posztokra érkezett reakciók száma pedig növekedni kezdett.”

A kutatás során a riport készítői azzal a problémával szembesültek, hogy sok szakmai véleményvezér nem személyes márka oldal alatt kommunikál a Facebookon. Azt pedig, hogy a személyes márkaoldalunkat építsük, vagy a cégünk arca legyünk inkább, Sztaniszláv András, a Magyar Public Relations Szövetség elnöke a következőképpen látja: “Ez teljesen a személyes és a vállalati céloktól függ. A PR szakmában is több olyan példát láthatunk, ahol a személyes márkák összefonódnak a céges márkával. Vannak tehát vállalatok, akik azzal a – néha nem is titkolt – céllal vesznek fel/neveznek ki bizonyos pozíciókra embereket, mert azok “influencer-értéke” is nagy. Aki tudatosan akar karriert építeni, vagy épp szabadúszóként tervezi a jövőjét, azoknak érdemesebb saját márkát építeni és részben akkor is megtartani, ha éppen egy vállalat/márka oldalán ülnek.”

Hogyan legyünk szakmai influencerek?

A riport készítői szerint soha korábban nem volt ennyire fontos a tudatos szakmai jelenlét a közösségi média felületeken, ezért a Coachingcentrum a Liftup / Közösségi Kalandozások és az SD4Good kooperációjában nyári online kurzust indít.  A képzésre olyan vállalkozókat, vállalati vezetőket várnak, akik fejlesztenék közösségi média jelenlétüket, kimaxolnák szakmai ismertségüket, megítélésüket. Várják továbbá azokat a marketingeseket, akik B2B cégnél dolgoznak és erősítenék a cég szakmai kommunikációját, vagy ügynökségben influencer marketing aktivitásokat fejlesztenek. 
Részletek: https://www.coachingcentrum.hu/kepzesek/influexpert-kepzes/

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.