Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

A nagy Facebook-leállás és tanulságai - Vállalati tagunk, a Neticle elemzés

Október 4-én, hétfőn világszerte jó néhány órára leállt a Facebook, a Messenger, valamint az Instagram és a WhatsApp rendszerei sem működtek. A problémák részben még másnap is érzékelhetőek voltak, emellett az online visszhang – az elmaradhatatlan mémekkel – még néhány napig ezután is kitartott. A Neticle online média- és szövegelemzője segítségével megvizsgálta, hogy a magyar interneten hogyan jelent meg a közösségi média kimaradás.

A nemzetközileg használt #facebookdown és #instagramdown hashtagekhez itthon is kapcsolódtak a felhasználók, néhány száz posztnál használták őket a leállást követő egy hétben. Ugyanakkor a legtöbben mégis ezek nélkül tették közzé az esettel kapcsolatos mérges vagy vicces tartalmakat. Szintén eltérő a nemzetközi trendekhez képest, hogy a WhatsApp kimaradásról csak elvétve, mindössze 122 posztban panaszkodtak, inkább a Facebook és az Instagram hiányát érezték fájónak.

 2110 MMSZ facebook 01

A legtöbb, az esettel kapcsolatos tartalmat a keddi nap folyamán tették közzé

A fenti ábrán látszik, hogy a magyar felhasználók hétfő délután 3-4 óra körül kezdték el érzékelni a problémát, ekkor jelentek meg az első, „leállt/nem működik/nem tölt be a Facebook/Instagram” jellegű publikus posztok. Kedden még egész nap szintén rengeteg tartalom született ezzel kapcsolatban, majd a hét hátralévő részében fokozatosan kifulladt a téma. Érthető módon Mark Zuckerberg neve is a szokásosnál többször szerepelt ebben az időszakban: október 4. és 10. között 3144 online említést szerzett. Ebből összesen 111 cikk, illetve közösségi média poszt foglalkozott azzal, hogy a Facebook-alapító vagyona több mint 6 milliárd dollárral csökkent a leállás hatására.

A magyar felhasználók a leállás után gyorsan visszatértek a Facebookra: míg a hétfői napon az esettel kapcsolatos hírek elsősorban újságcikkek formájában, valamint Twitteren és fórumokon jelentek meg, addig a hét összes tartalmát nézve már ismét uralkodó volt a Facebook. Az Instagramon ugyanakkor szinte egyáltalán nem születtek magyar publikus posztok a kimaradáshoz kapcsolódóan.

2110 MMSZ facebook 02

A leállással kapcsolatos posztok platform szerinti megoszlása október 4-én

2110 MMSZ facebook 03

A leállással kapcsolatos posztok platform szerinti megoszlása október 4-től 10-ig összesen

Egy érdekes jellemzője a hazai reakciónak, hogy rengeteg felhasználó tévesen ugyan, de egyből arra gondolt, az internetszolgáltatójával van valamilyen probléma. Így számos panaszbejelentés érkezett, és a leállással kapcsolatos posztok első számú kulcstémája is az internetszolgáltatás volt.

2110 MMSZ facebook 04

Az internetszolgáltatókhoz kapcsolódó említések is szép számmal megjelentek a kimaradás kapcsán

A legtöbb interakciót (like-ot, megosztást, kommentet, videó megtekintést összesen) begyűjtő tartalmak között az élen járt a Mark Zuckerberget kifigurázó tweet, a Sunn YouTube csatorna vonatkozó híradója, valamint az Index.hu Facebook posztja, melyben arról érdeklődtek, hogy ki mit csinált a leállás alatt.

A közösségi médiában aktív brandeknek a leállás egyik fontos tanulsága lehet, hogy nem nyújt bombabiztos megoldást csupán egyetlen platformra építeni a teljes jelenlétet és a kampányokat, hiszen egy-egy ilyen, akár csak 1-2 napig tartó akadozás egy teljes, egyébként jól felépített marketingtervet ellehetetleníthet. Bár a magyar internetezők legfontosabb csatornája egyelőre még a Facebook; a YouTube, az Instagram és a Twitter szerepe és jelentősége korántsem csekély.

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.