Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

Hogyan alkalmazkodnak a márkák a vásárlási szokások változásaihoz?

Vállalati tagunk az A4C Marketing Kft. promóciós témakörben megosztott cikke következik.

A vásárló az elmúlt közel két évben megtanult alkalmazkodni, és mivel a márkák nagy része relatíve gyorsan reagál a változásokra, még fontosabbá vált a rugalmasság, megújulás képessége, melyhez elengedhetetlen a fogyasztói motivációk részletes és rendszeres feltérképezése. Az egyediség, az új eszközök, csatornák bevezetése pedig különösen a fiatalok esetében kikerülhetetlennek látszik.

 

mmsz vasarlasi szokasok kep 002

Mivel az online vásárlás a fogyasztók egy meghatározó részében „hiányos érzést kelt”, hisz nem veheti kézbe a terméket, és a vásárlásra szánt idő is rövidül, fontosabbá vált a megszokott minőség, a márka. Az új termékek bevezetése a bizalmatlanság miatt nehézségekbe ütközik, hisz néhány kivételtől eltekintve nincsenek eladáshelyi kóstolók, termékbemutatók, sok esetben adott kosárértékhez rendelve, ajándékként tudják a webshopok eljuttatni „kipróbálásra” a vásárlóknak.

Ebben az időszakban a Black Friday akciók jelentősen befolyásolhatják a vásárlói magatartást, viszont az elmúlt évek visszásságai a hatósági bírságolási gyakorlatot is megváltoztatták, fókuszáltan ellenőriznek, hatásosabban kommunikálnak, és a bejelentett bírságok eltántoríthatják a vevőket is adott márkától, vagy forgalmazótól.

Változnak a garanciával-jótállással kapcsolatos jogszabályok is (értékhez kötöttség, kellékszavatosság, időtartam, kötelező-önkéntes), ahogy várható volt, a fogyasztó érdekében.

Emellett a fogyasztók neten töltött ideje és tudatossága is megnőtt, ezzel a termékajánlatok összehasonlításának jelentősége is erősödik; a márkák értékválasztását, környezethez, fenntarthatósághoz és az átlátható működéshez való hozzáállását is elemzik vásárlás előtt.

A bevétel-fedezet elvárások miatt az eladásösztönzés fontossága nem csökken, hatékonyságát testreszabott kommunikációval, a digitalizáció erősítésével, a meglévő vevők aktivizálásával, adatbázisépítéssel érdemes növelni.

A vásárlók aktivizálásával, nyereményjátékok lebonyolításával kapcsolatosan keresd bizalommal az A4C csapatát!

 

Szerző:Vas Zoltán, Marketing igazgató, a4c.hu

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.