Notice: Undefined index: overlay in /home2/mmszeu/public_html/public/templates/yootheme/templates/header-mobile.php on line 96

Életformánk és vásárlási szokásaink változása hogyan hat a promóciókra?

Vállalati tagunk, az A4C Marketing Kft. összeállította, hogy a változások hatására mire érdemes majd figyelni a promóciók, nyereményjátékok tervezésénél.

Hogyan változik életformánk a karantén alatt?

Tudomásul kell vennünk, hogy az idei évet meg fogja határozni a járvány, viszont nem szabad visszatérni a kitörés előtt megszokott életmódhoz.
Leginkább azért, mert -ahogy a WEF és IPSOS tavalyi kutatása is kimutatta -, az emberek több mint kétharmada változást akar a környezethez, a természethez való kapcsolatában, életmódjában, életvitelében – utazásban, kultúrában, fogyasztásban. Az ún. karanténszokásokból új életforma alakult ki, és várhatóan némelyik nem fog eltűnni az „új normális” megerősödését követően sem, egyben fontosabbá vált a vásárolni kívánt termékek, eszközök érzelmi és mentális egészségre gyakorolt hatása. Kipróbálunk olyan tevékenységeket is, melyeket előtte soha (kertészkedés, edzés, főzés, festés, stb.)

A videohívások által több embert engedünk lakásunkba, a személyiségünk megjelenítése, okoseszközök, kényelmes, vagy éppen trendi kiegészítők is erősítik a perszonalizált üzenetek fontosságát. A technológia lehetővé teszi a társas kapcsolatok újrateremtését, és a videóchateken megvalósított családi események, baráti beszélgetések során előtérbe kerülhetnek termékhasználati szokások, illetve ajánlások.

AdobeStock 219786302

Hogyan változnak a vásárlási szokások?

  • Az átlag-, és átlag alatti jövedelmű vásárlók bizonytalan pénzügyi helyzete hozza, hogy vásárlási terveik szerényebbek lesznek. 
  • Minden vásárlói szegmensre jellemző a tudatosság növekedése, az impulzus vásárlások aránya várhatóan jóval alacsonyabb lesz.
  • A magasabban edukált fogyasztók előnyben részesítik az önkiszolgáló kasszákat, illetve rövidül a vásárlásra szánt idő is.
  • Iparágtól függően idén is jelentős eltérések lesznek az eladási számokban, az online vásárlások, illetve házhoz szállítás igénylések aránya tovább nő.
  • Erőteljesebb fellendülés várható a házikedvenceinknek szóló, illetve az otthonunkban élményt biztosító termékek piacán.
  • A hatóságok már fókuszáltan, és együttműködve figyelnek a fogyasztói érdekek védelmére (GVH-ITM-MNB)

Mire érdemes figyelni a promóciók, nyereményjátékok tervezésénél?

  • Egyre több aktivitás kifejezetten mobil platformra lesz tervezve.
  • Várható a chatbotok térnyerése.
  • Fontos, hogy az AI növekvő felhasználása mellett a valódi vásárló viselkedésmintázatát ne tévesszük szem elől.
  • Hatékony és hatásos kommunikáció szükséges a sikeres megvalósításhoz - a promóciós részt vevőknek, nyerteseknek testreszabott üzenetek kellenek a megfelelő platformon - és ehhez még több adatot fognak a márkák begyűjteni a vásárlóktól.
  • A fiatal vásárlók az online térben megjelenő üzeneteket és megoldásokat az általuk ismert és követett nagy márkákhoz hasonlítják, és azt a minőséget is várják el mindenkitől, aki megszólítja őket.
  • Az élmények iránti vágy minden eddiginél nagyobb, a lazább szabályozottságú országokba utazók száma már most magas, és ahogy közeledni látszik az átoltottság megvalósulása, egyre nagyobb a nyomás mind a turisztikai desztinációkon, mind pedig a kormányokon. Megjelentek olyan belföldi hotel ajánlatok is, pl. üzleti, melyek egyedileg értelmezik a szabályozást.
  • Érzékelhető, hogy a márkafelelősök még inkább figyelnek a megtérülésre, és ehhez a fogyasztói szokások változásának folyamatos nyomonkövetése elengedhetetlen.

A vásárlók aktivizálásában, promóciók lebonyolításában keress minket!

+3630 297 2139

Magyar Marketing Szövetség

1062 Budapest, Délibáb utca 29

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.